Kalsiumtilskudd kan forebygge benskjørhet og brudd, men flere studier tyder på at store doser tilskudd kan øke faren for hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er altså all grunn til å være varsom, og aller helst sørge for å få i seg nok kalsium på den naturlige måten: gjennom et variert kosthold.

Men det kan være lettere sagt enn gjort for enkelte. Særlig blant kvinner viser det seg at mange sliter med å få i seg tilstrekkelig med kalsium gjennom kostholdet. Er kalsiuminnholdet i kroppen for lavt over tid, øker risikoen for benskjørhet og særlig hoftebrudd, der Norge ligger på verdenstoppen.

Så hva skal man gjøre hvis man mistenker – eller bedre – går til legen og får påvist – for lavt kalsiuminnhold?

Naturlige kilder
Kalsiumbehovet hos voksne mennesker er 800 mg per dag. Melk og meieriprodukter er den vikigste kilden til dette mineralet i kosten blant nordmenn. For de fleste av oss kommer rundt 70 prosent av kalsiumen i kosten fra slike produkter. Men ikke alle vil eller kan spise meieriprodukter. Heldigvis finnes det mange andre kilder til naturlig kalsium. Her er noen eksempler.

• Sardiner: 1 boks King Oscar sardiner i olje gir 290 mg kalsium. Ekstra verdifull kalsiumkilde fordi sardiner også inneholder vitamin D, som effektiviserer opptaket av kalsium

• Knuste sesamfrø (kalsiumet er bundet til skallet): 1 ss gir 108 mg kalsium

• Grønnkål: 1 porsjon 55 g gir 86 mg kalsium

• Spinat: 25 g gir 70 mg kalsium

• Mandler: 10 stk gir 25 mg kalsium

• Brokkoli: 1 middels bukett gir 20 mg kalsium

Som du ser skal man spise nokså variert for å få i seg den daglige “dosen”, spesielt hvis man ikke ønsker å benytte meieriprodukter. Mange tyr derfor til mineraltilskudd. Men da skal man som nevnt vokte seg for å overdosere.

Et mildt og naturbasert tilskudd
Floradix Kalsium Mineraldrikk er et naturlig kalsiumtilskudd som ved anbefalt dagsdose på 20 ml gir 200 mg lettopptakelig kalsium. Flasken inneholder 250 ml og både smaker og gjør godt. Drikken inneholder ekstrakter av blant annet gulrot, nype og mango – og er fritt for konserveringsmidler, tilsetningstoffer og alkohol.

Et alternativ er Floradix Kalsium-Magnesium. Som navnet sier inneholder denne en kombinasjon av de to mineralene, og har dessuten innslag av sink og D-vitamin.

Vær obs på kalktyver
Noen vil oppleve å ha for lavt kalsiuminnhold til tross for at de sørger for et tilstrekkelig inntak. Årsaken kan være at en eller flere kalktyver er på ferde i kroppen. Syreoverskudd som følge av mye proteinrik mat hemmer nemlig opptaket av kalsium. Andre kjente kalktyver er kaffe, alkohol, tobakk og sukker.

Til slutt: Vil du unngå benskjørhet og de skadene og plagene det kan medføre, er det også noe ganske enkelt du kan gjøre som er like viktig som kosthold og kosttilskudd: Sørg for jevnlig fysisk aktivitet – uansett alder.

Kilder:
http://nhi.no/forside/kalsiumtilskudd-oker-risikoen-for-dod-39665.html
http://www.lommelegen.no/legesvar/overdosering-av-kalsium-og-andre-tilskudd
http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost–Kosttilskudd/Vitamniner-og-mineraler/Mineraler-og-sporstoffer-/Kalsium-Ca-/