Trollhassel har fått navnet sitt fordi den har magiske egenskaper.

Overtro eller virkelighet? Vår konklusjon er: Begge deler.

Kjært barn har mange navn 
Virginiatrollhassel, også kjent som amerikansk trollhassel, vokser vilt i store deler av Nord-Amerika. Den kan også ses i Botanisk hage i Oslo, der den er en av de store attraksjonene – særlig i vinterhalvåret.

Den begynner nemlig å blomstre på høsten og kan være i full blomst gjennom vinteren. Blomstene tåler mange minusgrader og bryr seg ikke om det blir kaldt. Da krøller de seg sammen, for så å rette seg ut igjen når det blir plussgrader.

Magiske krefter
Denne spesielle egenskapen er nok en av årsakene til at trollhassel har fått ry på seg for å ha magiske krefter. Indianerne brukte grener av trollhassel som ønskekvister for å lete etter vann og metaller.

Den ble – og blir fremdeles av noen – ansett å kunne gi beskyttelse mot påvirkning fra onde krefter. Treets og blomstenes safter ble også høyt verdsatt som et verdifullt skjønnhetsmiddel. Det blir den fremdeles, og derfor er trollhassel en viktig ingrediens i blant annet i denne pleiende hudkremen.

Trollhassel i forskning 
En japansk forskergruppe undersøkte ekstrakter av 65 planteslag for å kartlegge deres antioksidative egenskaper. Sju av disse ble funnet å være lovende for videre studier med tanke på antioksidantvirkning. Av de sju utvalgte urtene ble trollhassel og hestekastanje funnet å ha sterk virkning mot reaktivt oksygen i hudvev. Dette gjør at begge urtene kan fungere som rynkedempende ingrediens i hudpleieprodukter.

Introdusert for vestlige kulturer
Det var nybyggerne i Nord-Amerika som introduserte trollhassel for vestlige kulturer. De så at indianerne pleide å påføre et avkok av blad og greiner av trollhassel på små skader, skrammer, insektstikk, svulster, betennelser, hemoroider og såre muskler og ledd. De drakk også trollhasselte for å dempe for kraftige menstruasjonsblødninger og andre blødninger.

Brukes for eksempel i kosmetikk og hudpleie
Innen våre dagers urtemedisin betraktes trollhassel som et av de kraftigste og mest allsidige naturmidlene. Den benyttes til en lang rekke medisinske formål, både innvortes og utvortes. Mange av bruksområdene er de samme som indianernes. I tillegg anbefales te-avkok av bladene eller barken mot mage- og fordøyelsesproblemer.

Utvortes er den også effektiv for å lindre solforbrenning. Og som nevnt kan trollhassel brukes i hudpleiemidler for å stramme opp huden og dempe rynker. Hos Natur-import selges for eksempel også hudpleie der trollhassel er en viktig ingrediens. Det synes nok mange er en verdifull og magisk egenskap.