Hvilke vitaminer og mineraler er viktige – og hva tilbyr vi?

Kroppens immunforsvar jobber hele året rundt, men settes særlig sterkt på prøve i det kalde halvåret. Tørr luft i oppvarmede rom, og stadig eksponering mot ulike temperaturer, gjør oss mer mottakelige for å bli forkjølet. Desto viktigere er det å støtte og styrke immunforsvaret i perioden september-mai.

Kroppen har egne mekanismer for å hindre patogener fra å trenge seg inn, og i noen tilfeller kan nysing og hosting være tilstrekkelig. Når dette ikke er nok, og patogenene klarer å trenge inn i kroppen, settes immunforsvaret igang. Særlig i kjøligere perioder gjør redusert blodsirkulasjon i nese- og halsområdet det enklere for patogenene å trenge inn i kroppen og skape infeksjoner.

Hvordan styrke immunforsvaret?

Ernæring og inntak av en balansert og riktig mengde næringsstoffer betyr mye for kroppens velvære og immunforsvar. Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold som blant annet inkluderer minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

I denne konteksten er noen vitaminer, mineraler og sporstoffer spesielt viktige. Vitamin c er trolig det mest kjente vitaminet i så måte, og bidrar til at immunsystemet fungerer normalt. Viktige kilder til c-vitamin er blant annet sitrusfrukter, acerola-bær og paprika.

Vitaminer som A, B6, B12 og D er viktige for immunforsvaret, sammen med mineraler som jern og sink.

Sink regulerer funksjonen til mer enn 200 enzymer og spiller en rolle i mange metabolske prosesser. Som vitamin-C bidrar det til å beskytte kroppen mot oksidativt stress. Ved fysiske påkjenninger, stress og graviditet er behovet større. Sjømat, fisk, melkeprodukter og kjøtt inneholder mye sink.

Også jern har mange kompliserte forbindelser. Som et sentralt atom i forskjellige proteinkomplekser, spiller det en rolle i biosyntesen av kroppens egne stoffer, som f.eks. hemoglobin eller erytrocytter, som er elementære for transport av oksygen i kroppen. Jern bidrar også til vedlikehold av en normal energimetabolisme.

Oppsummert kan vi si at en balansert mengde vitamin A, B6, B12, C og D, samt mineraler og sporstoffer som jern og sink, er avgjørende for grunnleggende prosesser i kroppens eget immunsystem.

Ifølge „EU Health Claim Regulation“, bidrar følgende vitaminer og mineraler til et normalt fungerende immunforsvar;

Vitamin A
Vitamin B6
Vitamin B12
Vitamin C
Vitamin D
Jern
Sink

Følgende av våre flytende tilskudd er spesielt aktuelle i denne sammenhengen.

Produkt
(med direktelink)
Vitamin- og mineralinnhold
Floradix FormulaJern (II), Vitamin C, B1, B2, B6, B12
FloravitalJern (II), Vitamin C, B1, B2, B6, B12
Floradix BarnevitaminVitamin A, D, E, C, B1, B2, Niacin, B6, B12, Kalsium
Espresat MultiVitaminVitamin A, D, E, B1, B2, B6, Niacin, C
Kalsium Magnesiumm/sinkMagnesium, Kalsium, Sink, Vitamin D
Vitamin-B-ComplexVitamin B1, B2, Niacin, B6, B12, Biotin
AcerolaNaturlig høyt innhold av vitamin C