Alle vet at kroppen trenger jern. De fleste vet nok også hvilke matvarer som er gode kilder til jern. Likevel har altfor mange av oss for lave jernverdier.

Jernmangel er betydelig mer utbredt blant kvinner enn menn, noe som primært kan tilskrives menstruasjonsblødninger. Nesten 1 av 5 kvinner i fertil alder har jernmangel. Lavt jerninnhold i kroppen over tid fører til lav blodprosent, også kalt anemi. Cirka 3 % av kvinner med lavt jernnivå utvikler anemi, som innebærer at kroppens jernlagre er helt tomme. Jern er helt nødvendig for at kroppen skal kunne produsere hemoglobin som frakter oksygen i blodet.

Hva skyldes jernmangel?
Hos noen er årsaken ganske enkelt at man får i seg for lite jern. Hos andre kan årsaken være at tarmen ikke tar opp det jernet den tilføres i tilstrekkelig grad. Te og kaffe kan redusere opptaket av jern fra tarmen, og bør helst drikkes utenom måltider og ikke samtidig med jerntilskudd. Det samme gjelder melk, da kalsium hemmer jernopptaket. Syrenøytraliserende legemidler er også en jerntyv.

Hvordan sørge for at kroppen får nok jern?
Et allsidig kosthold er tilstrekkelig for de fleste, forutsatt at tarmen tar opp det jernet som tilføres. Matvarer som inneholder mye jern er rødt kjøtt (særlig innmat), leverpostei, kornprodukter og grovt brød, grønne grønnsaker (f.eks brokkoli og spinat), blåskjell og torskerogn.

Hva med jerntilskudd?
Ved alvorlig jernmangel/anemi bør lege kontaktes. For de fleste av oss holder det heldigvis med et bevisst kosthold og gjerne et jernholdig kosttilkudd. De vanligste jerntilskuddene på apoteket er i pilleform, og gir svært ofte plagsomme bivirkninger, særlig forstoppelse. Jerntilskudd i flytende form er erfaringsmessig mye snillere mot fordøyelsen, og tas dessuten lettere opp i tarmen enn tilskudd i pilleform.

Både Floradix Formula og Floradix Floravital er effektive flytende jerntilskudd, begge med vitaminer som bidrar til optimalt opptak av jern.

Husk at kroppen trenger noen uker på å bygge opp jernlageret. Deretter gjelder det å holde det ved like.