Mange av kjemikaliene som benyttes i kosmetikkprodukter har blitt knyttet til ulike helseproblemer. Det naturlige alternativet er mye tryggere.

Den gjennomsnittelige kvinnen bruker over dobbelt så mange hudpleieprodukter som menn, noe som gjør at de utsettes for et stort antall kjemikalier hver dag. Men hva betyr det egentlig for helsa di?

Kosmetikk, parfyme og hudpleieprodukter gjør at kvinner bruker mer enn 168 forskjellige kjemikalier på ansiktet og kroppen hver eneste dag. Dette viser en undersøkelse gjort av organisasjonen «Environmental Working Group».

Noen av disse kjemikaliene er ufarlige, men det er voksende bekymringer for at flere av kjemikaliene er direkte knyttet til en rekke helseproblemer som for eksempel hormonforstyrrelser, økt risiko for kreft og problemer knytte til den menneskelige forplantningsevnen.

Forskning i Arktis
Nyere forskning forklarer hvordan mange av disse stoffene virker på kroppen. Studier av fugler i Arktis viser at mange av stoffene som er i produktene man bruker på huden absorberes i blodet. Det du smører på huden din blir derfor fraktet rundt i kroppen av blodet ditt.

Forskningen i Arktis har gitt forskerne unike muligheter til å finne svar på mange av spørsmålene forbrukere har. Og resultatene gir grunn til bekymring.

– Det som er felles for disse kjemiske stoffene er strukturen de har. De ligner på hormonene vi har naturlig i kroppen. Vi er derfor redd for at de skal utøve samme effekt som hormonene, sa seniorforsker ved NILU, Norsk institutt for luftforskning, Torkjel Sandanger til NRK.

Parabener, siloksaner og en rekke kjemikalier du ikke kan uttale
Parabener er det mest kjente stoffet og har blitt brukt i årevis for å hindre sopp og bakterier i tubene. Stoffet har også blitt knyttet til en rekke helseproblemer som for eksempel flere typer kreft, og det er bevist at det forstyrrer stoffskiftet til mennesker.

Parabener er bare en av mange forstyrrende stoffer vi har i kroppen vår. Dessverre har forbrukernte blitt vant til mange av de hormonforstyrrende stoffene som finnes i kremer. Siloksaner brukes i kosmetikkindustrien for å skape en bløt og glatt effekt på kremer, mens triloksaner dreper bakterier. Sistnevne kan føre til resistens mot antibiotika, viser forskningen.

Det mange ikke vet, er at kosmetikk trenger ikke å inneholde disse kjemikaliene. Om du ikke er klar for å bytte ut alle produktene dine, kan du allikevel bytte noen. Det kan gi mange fordeler forklarer en miljørådgiver i Grønn Hverdag.

– Hver for seg gjør de hormonforstyrrende stoffene liten skade – ihvertfall i de konsentrasjonene vi utsettes for, forklarer miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag til Alt for Damene.

– Problemet er at vi utsetter for så mange av dem.