Når jernlagrene i kroppen ikke fylles opp kan man utvikle mange plagsomme symptomer. Spesielt én gruppe av befolkningen er utsatt.


Tegn på at du har jernmangel

Jernmangel er den mest utbredte mangeltilstanden i verden etter proteinmangel. Ifølge Apotek1 lider 1 av 5 norske kvinner i fruktbar alder av denne mangelsykdommen. Symptomene er ikke alltid så lett å oppdage.


Men det er ikke bare kvinner som trenger tilskudd av jern. Andre utsatte grupper er barn og unge i vekst, eldre, blodgivere, alkoholikere, vegetarianere og folk som går på diett for å gå ned i vekt. De alle fleste bør altså være observante på symptomene. 


Plagsomme symptomer

Kjenner du deg ofte trøtt og sliten? Dette er det vanligste symptomet ved jernmangel. Ofte vil man også kjenne seg mer tungpusten, oppleve at kondisjonen blir dårligere og synet blir tåkete.

Når kroppen forbruker mer jern enn den tar opp, tærer dette på jernlageret. Du mister hele tiden litt jern, og du trenger derfor påfyll for at oksygen skal kunne fraktes rundt i kroppen.

Utsatte grupper
Gjennom svette kan idrettsutøvere risikere å miste mye jern. Jerntilskudd må til for at kroppen skal orke å jobbe, bygge muskler og klare belastningen som kommer ved hard fysisk trening.

Mange kvinner får jernmangel i løpet av svangerskapet. Det er svært vanskelig å få i seg nok jern som gravid gjennom kosten, og mange tar derfor tilskudd. Da er det viktig å begynne i god tid før man blir gravid, ettersom det tar lang tid å fylle opp jernlagrene.

Ikke alltid nok gjennom kosthold
Ofte kan det være vanskelig å få i seg nok jern gjennom maten man spiser. Rødt kjøtt, grove kornprodukter, frukt og grønnsaker er matvaregruppene som inneholder mest jern, men til og med et stykke biff inneholder kun 3 mg jern. Det anbefales at du får i deg 15 mg jern om dagen. 

Heldigvis finnes det mange jerntilskudd. Man kan lett finne de i helsekostforretninger og på apotek. Kosttilskudd kan være til hjelp når den daglige kosten ikke strekker til.

Symptomer ved jernmangel

  • Trøtthet 
  • Problemer med konsentrasjonen 
  • Andpustenhet 
  • Uvanlig blek hud 
  • Skjøre negler 
  • Hyppig sykdom

Vår anbefaling mot jernmangel

anbefaling mot jernmangel
FLORADIX® FLYTENDE JERN FORMULA
En velkjent formel bestående av jern og vitaminer. Hjelper til med å forhindre jernmangel og kan øke energnivået, velvære og den generelle helsetilstanden din.

Bestill i nettbutikk >

NYHETSBREV

Øvrige artikler

Vi benytter informasjonskapsler/cookies på våre websider for å få vite hvordan sidene brukes og for å tilpasse sidene enda bedre for våre besøkende.