15. juni 2021 var det 50 år siden stiftelsen av familieselskapet Natur-Import, en av Norges eldste leverandører av naturlige kosttilskudd, kosmetikk og andre helse- og velværeprodukter. 

Historien om Natur-Import handler om en ubendig tro på naturlige produkter av aller ypperste kvalitet. Helt siden etableringen har selskapet vært en stolt og lojal samarbeidspartner av noen av Europas eldste og ledende produsenter.

Lederartikkel i nyhetsbrev 1995

Søskenparet Randi og Morten Skogly vokste opp i en familie på fire på Nesodden utenfor Oslo. Med en far som i en periode drev Samvirkelag-butikk i husets første etasje, fikk de kjennskap og interesse for kjøpmannskap helt fra barnsben av. Den gang ante de likevel ikke at de i hele sitt voksne liv skulle komme til å drive en betydelig virksomhet innenfor det norske helsekostmarkedet.

Begynnelsen

Skippergata ved Rådhusgata 1967 (Oslo Museum, fotograf Kari Paulsen)

Natur-Import AS ble stiftet av Harry E. Edvardsen i 1971. Han åpnet da et helsekostutsalg i Skippergata i Oslo sentrum.

Randi Skogly fikk jobb i denne butikken fra start. Hun hadde allerede da relevant arbeidserfaring fra helsekostbutikken Bios. Der hadde hun blant annet lært og latt seg inspirere av produkter og bransjen gjennom kollega Lucas Fredrik Lütken. Han var talsmann for økologisk landbruk og betydningen av helsekost gjennom et langt liv – og en legende innen norsk idrett.

Overtok og utvidet

NAF-huset i 1973. (Oslo Museum, foto: Atelier Rude)

Natur-Import ble flyttet fra Skippergata 33 til Teatergata 2 ved Grensen i 1972 og videre til NAF-huset i Storgata 2-4-6 året etter. Randi og broren Morten Skogly overtok og drev Natur-Import videre derfra fra 1976.

De utvidet etterhvert med to butikker til, en i Arkaden Karl Johans gate og en i Stovner senter. Helsekostmarkedet var i vekst, og sammen med dyktige ansatte drev søskenparet de tre Oslo-butikkene godt gjennom store deler av 1980- og 90-tallet.

Arkaden. Desember 1986 (Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, fotograf Arne Ove Bergo)

I løpet av denne perioden etablerte selskapet lager i Stenersgate, som senere ble flyttet til Strømsveien 195. På midten av 90-tallet flyttet de inn på kontor og lager i Ole Deviks vei 18 ved Bryn, der selskapet har tilhold den dag i dag.

Randi Skogly døde i 2015, bare 65 år gammel – og Morten har drevet selskapet siden da.

 

Bransjekonsolidering

Natur-Import la ned den siste egne butikken i 2008, og har siden satset på salg til engros-forretninger, kjeder og frittstående butikker.

I denne perioden har verdikjeden og distribusjonskanalene i bransjen endret seg mye, ikke minst ved en kraftig konsolidering mot færre og større engros-forretninger og butikkjeder. En stor andel av selskapets distribusjon går i dag via et mindre antall dagligvarekjeder og engros-forretninger innen helsekost.

De siste årene har Natur-Import også hatt en egen nettbutikk med direktesalg til forbruker som en ekstra salgskanal.


Kvalitetsprodukter til nordmenn i 50 år

Annonse for jerntilskuddet Floradix Formula fra tidlig på 80-tallet.

Natur-Import har vært en lojal og nær samarbeidspartner av noen av Europas eldste og ledende produsenter av helsekost, naturlig kosmetikk og andre helserelaterte produkter helt siden etableringen på 70-tallet.

 

Salus Haus – organisk landbruk, kvalitet og bærekraft

Den tradisjonsrike tyske produsenten Salus Haus har i løpet av over 100 år bygget en verdensledende posisjon i markedet for naturlige helse- og kosttilskuddsprodukter, herunder te og urteblandinger, helsejuice, drops og flytende kosttilskudd.

Mange av selskapets produkter har vært populære varer i norske butikkhyller siden 70-tallet.   Noen Salus-bestselgere i Norge er det flytende jerntilskuddet Floradix Formula, magnesiumtilskuddet Floradix Magnesium, ulike plantebaserte helsejuicer og urteblandinger som Alpenkraft til lindring av forkjølelseplager og Gallexier til hjelp med fordøyelsen.

Brosjyre for nye aromate-produkter fra tidlig på 80-tallet.

Salus mener at maten aldri er bedre enn råvarene den er produsert av. Selskapet velger derfor råvarer svært nøye, og foretrekker de som kommer fra sertifisert, organisk landbruk. Produktene må også være fri for konserveringsmidler, kunstige smakstilsetninger og genmodifiserte landbruksvarer.

Varesortimentet, markedet og produksjonen utvides stadig – og teknologi- og kvalitetsfokuset er sterkt i alle ledd. Alt produseres i henhold til farmasøytiske produksjonsforskrifter, og både råvarer og ferdige produkter kontrolleres grundig i selskapets laboratorium.

Miljø og bærekraft har også hatt høyt fokus i Salus fra start. Virksomheten genererer ca 90% av sitt strømforbruk fra vann og sol, og resten fås fra fornybare kilder. Selskapets strømforsyning har vært 100% fornybar og CO2-nøytral siden 2002.


M.E.G. Gottlieb

En riktig kombinasjon av tradisjon og innovasjon er en viktig del av suksessoppskriften for den tyske produsenten M.E.G. Gottlieb. Familieselskapet, som i sin tid ble stiftet av den anerkjente naturopaten og antroposofen med samme navn, har i over 115 år produsert ansikts- og kroppspleieprodukter med naturlige, hudvennlige ingredienser og virkestoffer.

Produktserien ARYA LAYA, som betyr “bærer av skjønnhet”, ble introdusert i 1970 og er i dag et eksklusivt kosmetikkmerke sammensatt i henhold til de strenge kvalitetskravene i Neuform.

Produktene er basert på nøye utvalgte og naturlige ingredienser av høy kvalitet, og har i en årrekke vært populære salgsvarer i helsekostbutikker i store deler av Europa. De inneholder planteekstrakter, edle vegetabilske oljer og aktive, naturlige ingredienser.

Ingen av produktene er testet på dyr, men er grundig dermatologisk testet og tilpasset ulike hudtyper. Både gamle klassikere og nye produkter i ARYA LAYA-serien har gjennom årene blitt prisbelønnet for sin høye kvalitetsstandard.

I tillegg til tradisjonelle oljer og kremer for kropps- og ansiktspleie og urtebadeoljer, inkluderer serien for tiden skjønnhetspleie for spesielle hudtyper og effektive, naturlige anti-aging- produkter.

Et økende antall lojale brukere motiverer selskapets utviklingsavdeling til å drive løpende utvikling av effektive, naturlige kosmetiske produkter med hovedvekt på økologisk dyrkede urteingredienser.


Fauser-Vitaquell – lidenskap for vegetarisk, vegansk og økologisk mat 

Fauser-Vitaquell har utviklet og produsert høykvalitets mat for ernærings- og helsebevisste mennesker i nesten 100 år. Unge som gamle, vegetarianere og veganere, økologibevisste og sofistikerte matentusiaster har alle kunnet glede seg over selskapets brede utvalg av naturlige matprodukter.

Helt fra stiftelsen I 1922 har Vitaquell vært et uavhengig, familieeid selskap. Ekspertisen, produktutviklingen og produksjonskulturen har fått videreutvikle seg tiår etter tiår, og sikrer at det tradisjonsrike selskapet alltid tilbyr næringsrike, sunne matprodukter – de fleste økologiske og veganske.

To av selskapets mange innovasjoner var Vitaquell Omega 3 DHA -oljen og de første ikke-hydrogenerte og utelukkende plantebaserte margarinproduktene med kaldpressede oljer som solsikkeolje og hvetekimolje.

«Natur-Import er meget stolte av vårt lange og tette samarbeid med disse produsentene, som alle har viset seg å ha vært langt forut for sin tid. Takket være dem har vi hatt gleden av å forsyne nordmenn med naturlige, helsebringende og bærekraftige høykvalitetsprodukter i 50 år», sier daglig leder Morten Skogly i Natur-Import.