Usikker på om huden din er fet, tørr, kombinert eller sensitiv? Les vår guide.

Når du skal ta vare på huden din er det viktig at du bruker produkter tilpasset din hudtype. På den måten fungerer hudpleien optimalt og du får den fine, glødende huden alle er på jakt etter.

Hudtype eller hudtilstand?
Hudtypen din er genetisk. Du er født med den. Det er talgproduksjonen som avgjør hvilken hudtype du har.

Det er stor forskjell på hudtype, som altså er medfødt, og det som kalles hudtilstand. Det siste er nemlig resultatet av eksterne og interne faktorer som sol, klima, sminke, ventilasjonsanlegg, medisiner, sykdom og vanninntak.

Den enkle hudtypetesten
Det finnes en enkel måte å sjekke hvilken kategori hudtypen din hører hjemme i. Bruk en enkel ansiktsrens til å vaske ansiktet med og vent i to timer.

Ikke smør på ansiktskrem eller lignende under tiden du venter. Noen ansiktsrenser tilfører olje eller fjerner olje, og det er derfor viktig å vente to timer. Det er etter denne tiden huden din kan gi noen svar.

Hvis huden er blank etter to timer så produserer den for mye olje. Om huden føles stram eller tørr vet du at huden produserer for lite olje og trenger fuktighet.

De ulike typene

Det finnes mange ulike kategorier av hudtyper når du skal velge ansiktspleie. Denne veiledningen kan hjelpe deg på veien.

Tørr hud

Det finnes to typer tørr hud: Den ene mangler olje og den andre mangler vann. Mangel på olje er genetisk betinget mens mangel på vann kan du fikse ved hjelp av ytre faktorer.

Folk med tørr hud har ofte:

  • små porer
  • og blir tørre i huden etter den er renset

Om du er tørr i huden kan det ofte hjelpe å bruke en ansiktsolje under sminken eller om natten. Arya Laya produserer en svært populær gulrotolje.

Sensitiv

Blir du lett rød i huden og reagerer på ytre faktorer som støv, skitt og parfyme? Da kan det være at du har sensitiv hud. Vær forsiktig med produkter du bruker på huden – det skal helst være mildt og gi deg masse fuktighet.

Normal hud og kombinasjonshud

Som den mest normale hudtypen finnes det en rekke produkter du kan bruke. Her er det viktig å tenke på at du ikke skal bruke alkohol eller andre kjemikalier på huden din. Dette kan gi deg unødvendig tørr hud som ikke holder seg fin hele dagen.

Denne hudtypen kan ofte være den vanskeligste hudtypen å finne produkter til. Kanskje blir du tørr i noen områder og fet i andre? Bruk gjerne produkter som fungerer godt i hele ansiktet og spe på med intense kremer eller oljer der du trenger det.

Fet hud

Som oftest er fet hud genetisk betinget, men mange kan også ha fet hud i perioder på grunn av hormonelle forandringer.

Folk med fet hud får ofte blank hud i løpet av dagen, får lett urenheter og har ofte store porer.

Ikke tørk ut huden med produkter med alkohol. Da kompenserer huden og gir deg enda mer olje og fetere hud i stedet. Bruk heller naturlige produkter.