Hva er egentlig vitaminer og hvorfor stresser så mange av oss med å få nok av dem? Her er en aldri så liten ABC om vitaminer.

Vitaminer er livsviktige både for dyr og mennesker, og kroppen må ha jevnlig tilførsel av dem gjennom maten. Det er små mengder som trengs, dagsbehovet for de ulike vitaminene varierer fra noen få mikrogram til et par milligram.

Et vanlig norsk kosthold gir normalt nok vitaminer for de fleste av oss. Unntaket er D-vitamin, som bare finnes i fet fisk – og dessuten dannes i huden av solståler. I mørketiden får mange for lite D-vitamin, og derfor kan et tilskudd være nødvendig.

Her er en oversikt over de viktigste vitaminene.

Vitamin A
Kilder: Egg, lever, melk, frukt og grønnsaker.
Mangel kan føre til: Svekket immunforsvar, nattblindhet, tørre øyne, hudforandringer

Vitamin B1
Kilder: Kjøtt, innmat, korn, nøtter, frukt og grønnsaker.
Mangel kan føre til: Hodepine, irritabilitet, magebesvær, tretthet. Alkohollikere risikerer mangel på B1 og kan utvikle mer alvorlige symptomer.

Vitamin B2
Kilder: Melk og meiereiprodukter, kjøtt, egg og grønne bladgrønnsaker.
Mangel kan føre til: Smerter i munnregionen, blodmangel, uskarpt syn.
Opptak av B2 kan hemmes av alkohol og kaffe.

Vitamin B6
Kilder: Gjær, kjøtt, innmat, fullkorn, erter, bønner, havregryn, poteter, bananer, melk, egg, frukt og grønnsaker.
Mangel kan føre til: Blodmangel og nervesykdommer.

Vitamin B12
Kilder: Lever, melk, egg og fisk.
Mangel kan føre til: Blodmangel, matthet, tungpustethet, gangvansker, munnsår, nervebetennelser, depresjon forverring av andre sykdommer. Svært mange eldre mennesker har mangel på B12 og anbefales ofte tilskudd. Det samme gjelder veganere.

Vitamin C
Kilder: Grønnsaker, frukt og bær – særlig brokkoli, paprika, kiwi, nyper og solbær.
Mangel kan føre til: Infeksjoner, skjørbuk.

Vitamin D
Kilder: Først og fremst sollys direkte på huden. For øvrig finnes vitaminet i fet fisk, smør, fløte, eggeplomme og lever.
Mangel kan føre til: Kalkmangelsykdommer inkl. benskjørhet.

Vitamin E
Kilder: Flerumettede oljer, nøtter, bønner, fet fisk.
Mangel kan føre til: Endringer i sentralnervesystemet, blødninger, muskedegenerasjon, hemolytisk anemi.

Selv om vi får tilstrekkelig med vitaminer gjennom et balansert kosthold og en noenlunde sunn livsførsel (sol, frisk luft, begrenset inntak av alkohol og kaffe), kan et mildt vitamintilskudd være nødvendig – særlig for barn, eldre og andre med spesielle behov.

Her er to eksempler på milde, naturbaserte vitamintilskudd:
Floradix Floravital er et hundre prosent naturlig, flytende jern- og vitamintilskudd, fritt for gluten og gjær. Det består av urte- og fruktsaftekstrakter og inneholder foruten jern vitaminene B1, B2, B6, B12 og C. Anbefales hvis du føler deg trett og slapp i det daglige.

For barna er Floradix Barnevitamin et meget godt og velsmakende alternativ, glutenfritt og uten konserveringsmidler. Det gir et nøye sammensatt tilskudd av de essensielle vitaminene A, B, C, D og E – pluss lettopptagelig kalsium, som er nødvendig for tenner og benbygning. Floradix Barnevitamin er flytende. I motsetning til tabletter og tyggbare vitaminer, behøver ikke flytende vitaminer å bli brutt ned i kroppen før de aktive ingrediensene kan bli frigitt og absorbert. Et flytende vitamintilskudd er dessuten lettere å svelge for barn. Floradix Barnevitamin anbefales til barn over 3 år.