Har du oversikt over hvor mange typer te du kan velge mellom? Her er guiden som hjelper deg velge riktig innhold i koppen.

Drikker du en kopp nytrukket te hver dag? Da vet du sikkert at det er bra for kroppen. Men vet du hvilke typer te som er de mest fordelaktige for helsa? Her får du en full oversikt.

Te er den mest drukne drikken i verden etter vann, og den har en historie som går mer enn 5000 år tilbake i tid. Men det er ikke bare god smak som gjør at drikken har blitt så populær, te har mange helsefordeler som er verdt å vite om.

De standard typene av te kommer fra samme plante og det finnes fire basisvarianter som har ulike egenskaper og smak. I denne guiden har vi i tillegg tatt med et par andre som vi gjerne regner som te, men som faktisk er fra en annen type plante.

1) Grønn te – trendsetteren
Mange kjenner til den grønne teen og dens helsefordeler, og det er kanskje en av grunnene til at grønn te holder på å bli den mest populære typen av dem alle. Helseeffekten kommer hovedsakelig fra EGCG som finnes i grønn te. Det er en av naturens sterkeste antioksidanter som inneholder beskyttende egenskaper. Det kan være gunstig ved betennelsestilstander i kroppen og ha god effekt på mage og tarmsystemet.

Visste du at grønn te er også bevist å minske kreftfaren? Dette er trolig også på grunn av det høye innholdet av antioksidanter.
Den grønne teen ristes eller dampes så fort som mulig etter den plukkes, noe som betyr at enzymene ødelegges. Teen oksideres dermed ikke og beholder mye av sin naturlige smak. Den skal derfor også brygges litt annerledes enn de andre teene.

2) Rød te – for den helsebevisste
Denne typen te som også er kalt Rooibos, er en søtere te uten smak av bitterhet som de andre typene kan ha. Den er stappfull med antioksidanter og styrker immunforsvaret, og den sies i tillegg å være det naturlige stoffet som best kan hindre synlige tegn til aldring.

Denne teen er perfekt på kvelden: Den er en av to tedrikker som ikke inneholder koffein og er veldig bra for søvnen.

Rooibos kommer fra en plante fra erteblomstfamilien og er dermed ikke en tradisjonell te. Men den brygges og drikkes på helt lik måte og har i tusenvis av år vært ansett som en perfekt erstatning har sneket seg med i te-familien.

3) Kamomille og annen urtete
Vi er fortsatt litt på dypt vann når vi beskriver denne som te, for også kamomille er laget på en blomst – og ikke det vi kjenner som tradisjonell te. Smaken minner om honning, blomster og epler, og teen smaker best med nettopp litt honning og en skive sitron.

I dag brukes kamomille for å dempe stress, lette hodepine, bekjempe PMS og for å ha en rolig natt med søvn. Noen bruker også kamomille til å dempe irritasjoner og allergier.

Kamomille har vært hyllet i tusenvis av år for de beroligende effektene den har på kroppen. Faktisk så dedikerte egypterne denne drikken til gudene.

4) Peppermynte-te – det som fikser alt?
Vitenskapelige studier av peppermynte viser at det kan lindre vondt i magen og luft i magen. Men studier har også vist at peppermynte kan hjelpe mot hodepine, kviser, forkjølelse og influensa, lav energi, dårlig fordøyelse, morgenkvalme og lindre bitt og stikk.

I tillegg smaker peppermynteteen veldig godt og kan gjerne nytes på kvelden.

5) Svart te – klassikeren
Den vanligste tetypen på verdensbasis: Svart te er en kjent og kjær drikk som mange drikker daglig. Helsefordelene ved svart te er ikke like kjent som ved de andre teene, men ny forskning viser at svart te er svært bra for helsa, spesielt for blodtrykket.

Forskere ved The University of Western Australia og Unilever har funnet ut at tre kopper om dagen av denne typen te senker blodtrykket. Tre kopper skal være bra for både det systoliske blodtrykket, altså det høyeste som måles når hjertet trekker seg sammen, og det lave blodtrykket  som måles mellom sammentrekningene i hjertets hvileperiode.

Men det finnes mange typer svart te. Den er delt inn i forskjellige kategorier helt avhengig av hvor mye den har blitt delt og hvordan tebladene ser ut. Teen blir sterkere om bladene er delt i mindre biter fordi mer av teen får kontakt med det hete vannet. Det har litt betydning for resultatet av teen og smaken blir annerledes.

6) Hvit te – gourmetteen
Den mest sjeldne og eksklusive teen, og også den sunneste. Den gjennomgår veldig lite behandling etter den blir plukket. Derfor bevarer den mest av formen og fargen til planten.

Hvit te inneholder de samme antioksidantene som grønn te, men i enda større konsentrasjoner. Innholdet av koffein er på den andre siden lavere, så denne drikken egner seg bedre om du skal ta en kopp te sent om kvelden.

Smaken på hvit te er annerledes enn andre tetyper du kan ha smakt, og smaker nesten søtt. Den er derimot vanskeligere å brygge rett, så pass på når du forbereder denne teen.

Begår du de store te-tabbene? Slik brygger du te

Visste du at teen skal brygges i forskjellig temperatur etter hvilken type det er?

Svart te brygger du ved å bruke svært varmt vann, altså mellom 90 og 100 grader. Det gjør at alle aromastoffene trekkes ut av tebladene. Det holder med 1 ts teblad per kopp som trekker i to til tre minutter.

Den grønne teen tåler ikke like varmt vann som den svarte. Vanntemperaturen bør være på rundt 80 grader og du bør derfor ta vannet før det koker opp. Grønn te kan trekke så lenge som fem til sju minutter, men blir litt besk om du trekker for lenge.

Rooibos og kamomille-te kan brygges på kokende vann i flere minutter. Teposen kan godt ligge i vannet lenge fordi det blir gjerne bedre smak, og teen blir ikke bitter som grønn og svart te kan bli. Opp til fem minutter går fint – varier gjerne etter smak og behag.

Hvit te er den mest ømtåelige og trenger lengre tid til å brygge enn de andre. Tebladene bør være i vannet i over tre minutter. Tebladene kan brukes om igjen uten å bli bitre.


Tips!

Det er alltid best å bruke ferskt, rennende vann når du koker opp. Vann som kokes to ganger smaker ikke like bra.
Sukker eller melk tilsettes etter smak, men lag gjerne teen med bare vann først. Melka gjør at vannet ikke blir rett temperatur og teposen kan trekke til seg sukkeret.